Via het zogenoemde handhavingsconvenant laat de inspectie zien dat zij vertrouwen heeft in het betrokken bedrijf en in de informatie die de onderneming jaarlijks moet aanleveren over werknemers, materieel, de registratie van arbeidstijden, overtredingen en ongevallen.

Door deze overeenkomsten te sluiten, wil de ILT het aantal inspecties bij goed functionerende bedrijven verminderen en zich meer focussen op risico’s bij minder presterende ondernemingen.

Om hiervoor in aanmerking te komen, moet een bedrijf voldoen aan allerlei voorwaarden op het gebied van veiligheid, kwaliteit en interne controle, aldus de inspectie. ,,Verder moet sprake zijn van een aantoonbaar bovengemiddelde naleving van de vervoersregelgeving.’’

Van Kooten Reizen in Kootwijkerbroek, opgericht in 1919, is al sinds 1995 in het bezit van het Keurmerk Touringcarbedrijf. ,,Deze overeenkomst is voor ons een nieuwe stap in verbetering van de kwaliteit van personenvervoer’’, reageert woordvoerder Gijs Schut van Van Kooten. ,,De inspectie spreekt haar vertrouwen uit in onze werkwijze en dat is een groot compliment. Het heeft ook praktische voordelen. De komende jaren vervallen de bedrijfscontroles en bij wegcontroles op rij- en rusttijden mogen onze bussen gewoon doorrijden.’’

Na de ondertekening van de overeenkomst poseren de aanwezigen bij een touringcar van Van Kooten op het plein bij dorpshuis De Essenburcht. Derde van rechts directeur Jaap van Kooten met naast hem zijn vrouw en daarnaast inspecteur-generaal Jenny Thunnissen van de Inspectie Leefomgeving en Transport.

Personeel bij ondertekening Convenant ILT

Lees hier het nieuwsbericht terug in de Barneveldse Krant.

[ssba]